Lucide dromen: Maak je dromen leuker!

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 3 minutes
l
By Brain Matters

Ben je het zat om dezelfde vervelende dromen te hebben waarin je wordt achtervolgd door een monster of een presentatie geeft in je ondergoed? Misschien kan lucide dromen je helpen om dromen leuker te maken!

Dromen is een mysterieus aspect van de menselijke ervaring. De laatste decennia is er een deelgebied van het droomonderzoek ontstaan dat zich specifiek richt op het fenomeen lucide dromen. Lucide dromen verwijst naar het vermogen om je bewust te worden dat je droomt tijdens de voortdurende slaap. Dat betekent dat je de macht hebt om de uitkomst van je droom te controleren en er bijvoorbeeld een waanzinnig avontuur van te maken.

Onderzoekers hebben een aantal zeer interessante dingen ontdekt over lucide dromen. Zo rapporteren lucide dromers de volgende dag hogere niveaus van levenstevredenheid, gevoel van eigenwaarde en lagere stressniveaus in vergelijking met degenen die niet lucide droomden. Lucide dromen zou kunnen helpen bij het verbeteren van motorische vaardigheden en het overwinnen van creatieve problemen. Dat komt waarschijnlijk doordat je tijdens het lucide dromen vaardigheden kunt oefenen zoals piano spelen of tekenen. Het is dus eigenlijk alsof je een personal trainer en therapeut in één hebt!

Maar wat gebeurt er in onze hersenen tijdens het lucide dromen? Tijdens het lucide dromen zijn dezelfde hersengebieden actief als tijdens de REM-slaap en wakker zijn. Dat betekent een verhoogde activering van de frontale hersengebieden die in verband worden gebracht met kritisch denken en zelfbewustzijn (prefrontale cortex), wat resulteert in het besef "Oh, ik droom!" tijdens een droom. Onderzoek heeft ook aangetoond dat er tijdens lucide dromen meer communicatie is tussen verschillende hersengebieden, waaronder de gebieden die te maken hebben met zelfbewustzijn (prefrontale cortex) en visuele beeldvorming (occipitale kwab).

Hoewel studies hebben aangetoond dat lucide dromen gunstig kan zijn voor je geestelijke gezondheid en creativiteit, is er nog niet veel bekend over eventuele negatieve effecten. De prefrontale cortex is tijdens het gewone dromen inactief, terwijl hij tijdens het lucide dromen actief is. Critici suggeren dat deze activering van de prefrontale cortex tijdens lucide dromen mogelijk negatieve gevolgen kan hebben, maar dat moet nog worden onderzocht.

Nu vraag je je misschien af: kan ik leren om lucide te dromen? 

Stephen LaBerge, een van de bekendste figuren in het onderzoek naar lucide dromen, stelde een paar methoden voor die effectief zijn gebleken bij het aanleren van luciditeit in dromen. Eén daarvan heet "realiteitstest". Je vraagt jezelf af: "Is dit een droom?" of "Droom ik?" en voert een "realiteitstest" uit door te zoeken naar droomtekens, zoals onmogelijke gebeurtenissen of objecten. Je zou bijvoorbeeld je vingers kunnen tellen, en als het aantal vingers vreemd lijkt, dan droom je misschien. Een andere techniek heet "WBTB" of "Wake Back to Bed". Je wordt wakker na ongeveer 5 uur slaap, blijft even wakker, en gaat dan weer slapen. Volgens LaBerge vergroot dit je kans om een lucide droom te vangen.

Naast het oefenen van de technieken is het ook belangrijk om een goede slaaphygiëne en een regelmatig slaapschema aan te houden. Dat betekent elke dag op dezelfde tijd wakker worden en naar bed gaan, het vermijden van cafeïne en andere drugs, evenals het eten van zware maaltijden voor het slapen gaan. Ook het creëren van een rustgevende routine voor het slapen gaan helpt. Je kunt dat vergelijken met het geven van een dagje spa aan je hersenen. 

Hoewel lucide dromen een leuke ervaring kan zijn, kan het ook overweldigend en eng zijn, vooral voor wie het nog nooit heeft meegemaakt. Als je het toch wilt proberen, kun je het beste beginnen met 's ochtends je dromen op te schrijven en gedurende de dag regelmatig "realiteitstoetsen" te doen. Dit is een goede manier om te beginnen als je een lucide dromer wilt worden.

Auteur: Amanda Abreu Ott

Referenties:

  • Dresler, M., Wehrle, R., Spoormaker, V. I., Koch, S. P., Holsboer, F., Steiger, A., Obrig, H., Sämann, P. G., & Czisch, M. (2012). Neural Correlates of Dream Lucidity Obtained from Contrasting Lucid versus Non-Lucid REM Sleep: A Combined EEG/fMRI Case Study. Sleep, 35(7), 1017–1020. https://doi.org/10.5665/sleep.1974
  • Konkoly, K., & Burke, C. T. (2019). Can learning to lucid dream promote personal growth? Dreaming, 29(2), 113–126. https://doi.org/10.1037/drm0000101
  • LaBerge, S., & Rheingold, H. (1990). Exploring the World of Lucid Dreaming. Ballantine Books.
  • Schädlich, M., Erlacher, D., & Schredl, M. (2017). Improvement of darts performance following lucid dream practice depends on the number of distractions while rehearsing within the dream—A sleep laboratory pilot study. Journal of Sports Sciences, 35(23), 2365–2372. https://doi.org/10 .1080/02640414.2016.1267387
  • Stumbrys, T., & Daniels, M. (2010). An exploratory study of creative problem solving in lucid dreams: Preliminary findings and methodological considerations. International Journal of Dream Research, 3(2), 121–129. https://doi.org/10.11588/ijodr.2010 .2.6167
  • Voss, U., Holzmann, R., Tuin, I., & Hobson, A. J. (2009). Lucid Dreaming: a State of Consciousness with Features of Both Waking and Non-Lucid Dreaming. Sleep, 32(9), 1191–1200. https://doi.org/10.1093/sleep/32.9.1191 
Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle