Kunnen we herstellen van een korte nacht door een dutje te doen?

Last update: mei 15, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

Heb je ooit het gevoel gehad dat je overdag een dutje moest doen na een korte nachtrust of een intensief begin van de dag? Misschien heb je je afgevraagd of dat nuttig is of niet. 

Er bestaat nog steeds onenigheid over de hoeveelheid slaap die we elke nacht nodig hebben. Hoewel een bekend quotum zegt dat we ongeveer 7,5 uur nodig hebben, blijkt de hoeveelheid eerder een individuele zaak te zijn, die sterk verschilt tussen mensen. Als we ouder worden, hebben we bijvoorbeeld iets minder slaap nodig. Bovendien blijken de functies die zich herstellen te verschillen naar gelang van het aantal geslapen uren, zoals ik hieronder zal uitleggen. 

In een studie werden de effecten onderzocht van een dutje (45 minuten) om de prestaties op verschillende aspecten te verbeteren na een nacht met verminderde slaap. Zij vergeleken 3 groepen, een groep die een hele nacht sliep zonder te dutten, een groep die een halve nacht sliep, en een groep met een halve nacht slaap en een kort dutje. Zij vonden dat het korte dutje de prestaties op motorische en geheugentaken verbetert, echter niet terug tot niveaus die vergelijkbaar zijn met die van een volledige nacht slaap. Bovendien blijkt dat het motorisch geheugen vooral wordt verwerkt na meerdere uren slaap, wat betekent dat korter slapen leidt tot een verminderde prestatie op gebied van motorisch geheugen. Naast de toegenomen slaaplengte was ook de hoeveelheid slaapspoelen van belang voor de motorische geheugenprestaties, en een toename van de slaapspoelen werd waargenomen tijdens het dutje. Slaapspoelen zijn korte uitbarstingen van elektromagnetische activiteit die met behulp van EEG kunnen worden gemeten vanuit de hersenen tijdens de slaap. Deze activiteit wordt geacht belangrijk te zijn voor een groot aantal zaken, gaande van geheugenconsolidatie tot cognitieve ontwikkeling. Dit betekent dat door de toename van slaapspoelen tijdens de kortere slaap, er een mechanisme is om het motorisch geheugen te beschermen.

Hoewel ik aanvankelijk de vraag wilde onderzoeken of we ons slaapritme kunnen opbreken in meerdere slaapblokken (een strategie die de Uberman-slaapcyclus wordt genoemd), was er te weinig wetenschappelijke literatuur over dit onderwerp, dus heb ik het artikel in een andere vorm gegoten. Ik geloof echter wel dat we op basis van wat ik heb besproken kunnen stellen dat het nadelig kan zijn om de Uberman-slaapcyclus te gebruiken, omdat de slaapomstandigheden die belangrijk zijn voor het motorisch geheugen optreden naarmate we langer slapen (na 3,5 uur slaap). Dus, terwijl we slapen, herstellen verschillende aspecten zich of worden ze verwerkt in onze hersenen. Een dutje doen na een gebrek aan enkele uren tijdens de nacht kan fungeren als een pleister, maar niets kan op tegen een volledige nachtrust. 

Auteur: Kobus Lampe
Afbeelding: Gemaakt met behulp van DALL-E 2 (AI)

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle