Het ondenkbare denken

Last update: november 17, 2023
l
Reading time: 2 minutes
l
By Brain Matters

"Sensationele verhalen over de wonderlijke werking van het brein"

door Helen Thomson

De neurowetenschap heeft heel veel geleerd van mensen met afwijkende hersenen. Denk maar eens aan het klassieke voorbeeld van Phineas Gage die een ijzeren staaf door zijn frontale cortex kreeg, waardoor zijn persoonlijkheid compleet veranderde. In het boek "Unthinkable"  ontmoet je 9 mensen uit de huidige tijd die ook fascinerende hersenen hebben waar we veel van kunnen leren. 

Tijdens het lezen van dit boek mag je als een vlieg op de muur meeluisteren met Helen, de auteur van dit boek, die in gesprek gaat met mensen die anders zijn dan de meeste mensen. Ze schuift aan bij negen personen die hele unieke neurologische stoornissen hebben (gehad). Zo heeft bijvoorbeeld Sharon geen “innerlijke kaart" en is daardoor voortdurend de weg kwijt. Sylvia hoort de hele dag door muziek als auditorische hallucinatie. Bij anderen zou je de stoornis misschien eerder een gave kunnen noemen, zoals bij Joel die de gevoelens van anderen letterlijk overneemt, of Bob, iemand die zich letterlijk alle dagen uit zijn leven kan herinneren. 

Naast het leren kennen van deze personen en hoe ze omgaan met hun speciale brein, leer je ook de neurowetenschappelijke achtergrond van hoe het brein werkt en hoe verschillende stoornissen kunnen ontstaan. Maar de wetenschap heeft nog geen antwoord op alles. Ik citeer:

“If the brain were so simple that we could understand it, we would be so simple that we couldn't.”

Kortom, een echte aanrader om te lezen voor iedereen die geïnteresseerd is in hersenen en mensen. Of je je nou al jarenlang bezig houdt met neurowetenschap, of hier nog weinig van weet, dit boek is erg leuk om te lezen.

Auteur: Pauline van Gils

Related Posts
Check onze database
Alles wat je wilt weten over het brein op één plek. 
DATABASE
Related posts:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle