TERM DATABASE

Optisch chiasma

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

Onder de hypothalamus bevindt zich het optisch chiasma. Dit is de plek waar de oogzenuwen elkaar kruisen. Dit zorgt ervoor dat de visuele informatie van het linker visuele veld naar de rechterhersenhelft geprojecteerd worden en de visuele informatie van het rechter visuele veld naar de linkerhersenhelft.

Hoe werkt dat nou precies? Het visuele veld (gezichtsveld) kan opgedeeld worden in een linker en een rechter visueel veld. Stel dat je recht voor je kijkt, dan bevindt alles links van je neus zich in je linker visuele veld. De visuele informatie uit dit linkerveld komt vervolgens beide ogen binnen en wordt op het rechterdeel van het netvlies van beide ogen geprojecteerd. De visuele informatie van het rechterveld wordt op het linkerdeel van het netvlies van beide ogen geprojecteerd. Vanaf het netvlies wordt de informatie doorgegeven via de oogzenuwen naar de visuele cortex. Er zijn vier oogzenuwen, één voor het linker- en rechter deel van het netvlies van ieder oog. Voordat de oogzenuwen de cortex bereiken, kruisen twee van de vier zich in het optisch chiasma. Dat gebeurt als volgt:

  • De oogzenuw van het linkerdeel van het netvlies van het linkeroog kruist niet en projecteert op de linkerhersenhelft.
  • De oogzenuw van het rechterdeel van het netvlies van het linkeroog kruist wel en projecteert op de rechterhersenhelft.
  • De oogzenuw van het linkerdeel van het netvlies van het rechteroog kruist wel en projecteert op de linkerhersenhelft.
  • De oogzenuw van het rechterdeel van het netvlies van het rechteroog kruist niet en projecteert op de rechterhersenhelft.

Kortom, de informatie van het linker visuele veld wordt op het rechter deel van de netvliezen geprojecteerd en uiteindelijk door de visuele cortex in de rechterhersenhelft verwerkt. Het is dus niet zo, zoals soms gedacht wordt, dat de dingen die je ziet met het linkeroog volledig door de rechterhersenhelft wordt verwerkt.

Blindheid

Mensen met een herseninfarct- of bloeding in de rechter visuele cortex zijn dus als het ware (gedeeltelijk) blind voor alle informatie in het linker visuele veld. Dit wordt hemianopsie genoemd. Mensen die blind zijn aan één oog kunnen nog steeds informatie uit het linker en rechter visuele veld waarnemen, alleen is dit veld wel kleiner geworden.

Auteur: Bart Aben

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle