Onder de hypothalamus bevindt zich het optisch chiasma. Dit is de plek waar de oogzenuwen elkaar kruisen. Dit zorgt ervoor dat de visuele informatie van het linker visuele veld naar de rechterhersenhelft geprojecteerd worden en de visuele informatie van het rechter visuele veld naar de linkerhersenhelft.
Hoe werkt dat nou precies? Het visuele veld (gezichtsveld) kan opgedeeld worden in een linker en een rechter visueel veld. Stel dat je recht voor je kijkt, dan bevindt alles links van je neus zich in je linker visuele veld. De visuele informatie uit dit linkerveld komt vervolgens beide ogen binnen en wordt op het rechterdeel van het netvlies van beide ogen geprojecteerd. De visuele informatie van het rechterveld wordt op het linkerdeel van het netvlies van beide ogen geprojecteerd. Vanaf het netvlies wordt de informatie doorgegeven via de oogzenuwen naar de visuele cortex. Er zijn vier oogzenuwen, één voor het linker- en rechter deel van het netvlies van ieder oog. Voordat de oogzenuwen de cortex bereiken, kruisen twee van de vier zich in het optisch chiasma. Dat gebeurt als volgt:
Kortom, de informatie van het linker visuele veld wordt op het rechter deel van de netvliezen geprojecteerd en uiteindelijk door de visuele cortex in de rechterhersenhelft verwerkt. Het is dus niet zo, zoals soms gedacht wordt, dat de dingen die je ziet met het linkeroog volledig door de rechterhersenhelft wordt verwerkt.
Blindheid
Mensen met een herseninfarct- of bloeding in de rechter visuele cortex zijn dus als het ware (gedeeltelijk) blind voor alle informatie in het linker visuele veld. Dit wordt hemianopsie genoemd. Mensen die blind zijn aan één oog kunnen nog steeds informatie uit het linker en rechter visuele veld waarnemen, alleen is dit veld wel kleiner geworden.
Auteur: Bart Aben