TERM DATABASE

MRI

Last update: september 17, 2022
l
By BrainMatters

MRI (magnetic resonance imaging) en fMRI zijn twee methoden die berusten op hetzelfde principe. Hierbij is MRI een methode om de structuur en anatomie van de hersenen in kaart te brengen, en fMRI een methode om hersenactiviteit te meten.

Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit water. In water zitten protonen, kleine deeltjes met een positieve lading. Zoals alle deeltjes met een lading hebben protonen magnetische eigenschappen. Wanneer het lichaam dus in een groot magnetisch veld wordt geplaatst (zoals in de MRI-scanner) gaan de protonen allemaal in dezelfde richting liggen, namelijk de richting van het magnetisch veld. De protonen liggen niet stil in dit magnetisch veld, maar ze tollen rondom hun as (dit wordt precession genoemd).

Een elektromagnetische puls zorgt ervoor dat de protonen uit het magnetisch veld worden gehaald en even loodrecht op dit magnetisch veld staan. Echter, zodra deze puls weer verdwenen is, schieten de protonen terug naar hun uitlijning in het magnetisch veld. Door deze beweging van de protonen komt er een elektromagnetische echo vrij, die wordt opgevangen door een antenne rondom het hoofd. De snelheid waarmee dit gebeurt is afhankelijk van het type weefsel. Door deze snelheid waarop de protonen in hun originele staat terugkeren in kaart te brengen, kan een afbeelding worden verkregen van het hoofd en de hersenen.

Het fijne van het gebruik van MRI is dat niet alle delen van de hersenen tegelijkertijd worden beïnvloedt door de elektromagnetische pulsen. Elk ‘plakje’ van de hersenen wordt namelijk beïnvloedt door pulsen met een andere frequentie. De protonen in het bovenste gedeelte van de hersenen worden bijvoorbeeld (dit zijn dus niet de echte frequenties) verplaatst door een signaal met de frequentie van 70 Hz, en in het onderste gedeelte door een signaal met de frequentie van 60 Hz.

Tot zover dus de anatomische functie van MRI. Het is echter ook mogelijk om de functie van de hersenen in kaart te brengen met behulp van MRI. We spreken in dat geval van fMRI, waarbij de f staat voor functionele MRI.

Auteur: Myrthe Princen

Zie ook onze artikels:
Here you will write about your company, a tittle description with a maximum of 2 sentences
Copyright © 2022 Brainmatters
magnifiercrossarrow-downarrow-leftarrow-rightmenu-circle