April 25th, 2012

Woorden opvangen uit het brein

Gedachten lezen is niet langer het exclusieve domein van illusionisten en paragnosten. Dat bewijzen onderzoekers uit de VS die erin zijn geslaagd woorden op te vangen uit hersenactiviteit. Via elektroden maten ze activiteit in een hersengebied dat betrokken is bij taalverwerking. Een computermodel vertaalde die signalen vervolgens terug naar gesproken woorden.

De onderzoekers lieten woorden horen terwijl ze de activiteit registreerden in de superieure en middelste temporale gyrus. Die hersengebieden zijn betrokken bij het verwerken van geluid tot klanken en woorden. Hun proefpersonen waren patiĆ«nten die in het ziekenhuis wachtten op een operatie aan epilepsie of een hersentumor. Omdat hun schedel al was geopend, hadden de hersenonderzoekers de gelegenheid om elektroden aan te brengen direct op de cortex, de buitenste laag van de hersenen. De opgevangen elektrische signalen voerden ze vervolgens in een computermodel dat de patronen van neurale activiteit vergeleek met de geluidseigenschappen van de afgespeelde woorden. Zo ‘leerde’ het model de code van hersenactiviteit te herkennen en terug te herleiden tot de woorden.

Daarna lieten de onderzoekers nieuwe woorden horen om te zien of hun computermodel die kon reconstrueren uit de hersenactiviteit van de patiƫnten. Erg welbespraakt bleek het model nog niet, maar de meeste woorden waren weldegelijk herkenbaar. De onderzoekers denken dat de prestaties verbeterd kunnen worden met een nog fijner net van elektrodes. Ze hopen in de toekomst zelfs woorden te kunnen ontcijferen waar iemand alleen maar aan denkt. Dat zou perspectief bieden op de ontwikkeling van implantaten voor mensen die niet meer kunnen praten door bijvoorbeeld een beroerte.

De wetenschappelijke publicatie vind je hier.

Auteur: Daan Schetselaar
Laat een reactie achter

Please wait... loading