December 8th, 2014

Vergeten talen blijven zichtbaar in het brein

Het is een welbekend feit dat ervaringen ons brein veranderen, maar in hoeverre deze veranderingen voortduren is minder duidelijk. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je talen langzamerhand vergeet omdat je ze gedurende een lange tijd niet spreekt? Intuïtief denk je misschien dat de neurale connecties voor een vergeten taal langzaam verdwijnen. Niet per se! Zo blijkt uit nieuw neurowetenschappelijk onderzoek. 

 

De specifieke vraag in dit onderzoek was of vroege taalervaringen blijvende veranderingen kunnen bewerkstelligen in het brein. Dit werd onderzocht door de breinactivatie als reactie op uitspraken in het Mandarijn te vergelijken bij drie groepen proefpersonen. De eerste en meest interessante groep bestond uit personen die één jaar nadat ze geboren waren in China naar Frankrijk verhuisden. Deze mensen waren hun kennis over het Mandarijn inmiddels volledig vergeten, maar waren hun hersenen dat ook? Bij het Mandarijn spelen tonen een bijzonder belangrijke rol, maar bij het Frans niet. Bijvoorbeeld, in het Mandarijn heeft het woord “ma” maar liefst vier verschillende betekenissen, afhankelijk van hoe je het uitspreekt.

Verschillende activatie…

De hersengebieden die geactiveerd werden in de groep die na één jaar verhuisd was naar Frankrijk deelde identieke activatie met de volledige tweetalige groep. Deze twee groepen, de Mandarijn sprekende groep en de groep die Mandarijn was vergeten, hadden beiden activatie in de linker hersenhelft (vaker geassocieerd met taal). Om precies te zijn, er was activiteit in de linker planum temporale (PT) met uitbreiding naar de superior temporal gyrus (STG). Echter, de Frans sprekende groep zonder vroege ervaringen in China vertoonde enkel activatie in de rechter hersenhelft; een duidelijke tegenstelling.

…maar gelijke prestatie

Naast deze duidelijke verschillen was er ook een belangrijke overeenkomst. Wonderbaarlijk genoeg waren alle drie de groepen even goed in het herkennen van de verschillende intonaties. Tevens waren alle gemiddelde reactietijden ongeveer gelijk aan elkaar. Omdat de prestatie gelijk was tussen de groepen, maar de breinactivatie anders, is het niet duidelijk wat dan precies de functie is van de activiteit in de STG en PT. Verder onderzoek zal het moeten uitwijzen. Wat wel duidelijk werd in dit onderzoek was dat ervaringen in het vroegste levensjaar invloed kunnen hebben op je brein tot in de volwassenheid. Wat zit er nog meer verborgen in ons brein…?

 

Dit onderzoek werd recent gepubliceerd in PNAS

Auteur: Sander van Bree
Laat een reactie achter

Please wait... loading