January 13th, 2017

Stress, het brein en het hart

Teveel stress kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen, maar hoe dat precies komt is grotendeels onduidelijk. Nieuw onderzoek wijst er nu op dat de amygdala, een emotiecentrum in het brein, een sleutelrol speelt.

Roken, een te hoge bloeddruk, te vet eten… allemaal zaken die niet goed zijn voor je hart. Ook teveel stress is een risicofactor, maar de reden waarom is niet helemaal duidelijk.

Enkele wetenschappers van Harvard maakten daartoe tussen 2005 en 2009 PET-scans van de hersenen van 293 gezonde vrijwilligers. Verder werd gekeken hoeveel witte bloedcellen het beenmerg van deze mensen aanmaakte, en in hoeverre er sprake was van ontstekingen in de bloedvaten. Vervolgens werden deze mensen in de jaren erna gevolgd om te zien wie van hen hartproblemen kregen.

Hartziekten

Van de 293 deelnemers ontwikkelden 22 ervan aandoeningen aan hun hart. De onderzoekers stelden vast dat bij deze patiënten sprake was van verhoogde activiteit van de amygdala, het angstcentrum in de hersenen, ten opzichte van de mensen die geen hartklachten hadden. Verder ontdekten de wetenschappers dat het beenmerg veel meer witte bloedcellen aanmaakte, en dat er meer ontstekingen in de bloedvaatjes zaten.

De onderzoekers vermoeden dat de amygdala overactief wordt door teveel stress. De amygdala stuurt hierdoor signalen naar het beenmerg om meer witte bloedcellen aan te maken, wat een effect heeft op de aderen. Deze kunnen ontstoken raken, wat hartaanvallen en -infarcten tot gevolg kan hebben.

Chronische stress verminden

De auteurs benadrukken dat chronische stress in hetzelfde lijstje thuis hoort als andere risicofactoren voor hartaandoeningen. Tegelijkertijd is dat ook goed nieuws: deze studie suggereert dat het verminderen van stress in het leven niet alleen zorgt voor een gelukkiger en rustiger leven, maar dat het ook beter is voor hart en bloedvaten.

 

Dit onderzoek werd deze week gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet.

Auteur: Job van den Hurk
Laat een reactie achter

Please wait... loading