January 28th, 2013

Stapje dichter bij de locatie van het bewustzijn in het brein

De locatie van het bewustzijn in de hersenen is een raadsel waar veel onderzoekers al jarenlang mee worstelen. Nu is er een team van onderzoekers die denken dat het te maken heeft met zogenaamde ‘hubs’ in het brein.

In het brein zijn veel gebieden met elkaar verbonden die samen een complex netwerk vormen. Dit is te vergelijken met een wegennet waar auto’s overheen rijden. Op de snelwegen rijden natuurlijk meer auto’s dan op de verlaten landweggetjes. De plekken waar veel auto’s rijden worden in het brein ook wel ‘hubs’ genoemd; in het brein zijn dit de plaatsen waar veel informatie binnenkomt en verwerkt wordt. De hubs zijn gebaseerd op de zogenaamde ‘graph theory,’ een wiskundige theorie over de vorming en complexiteit van netwerken.

Bewust of niet bewust zijn?

In het onderzoek werden de hersenen van comapatiënten vergeleken met die van gezonde proefpersonen. Omdat aangenomen wordt dat comapatiënten geen bewustzijn hebben, kan er op deze manier meer informatie worden verkregen over welke aspecten van het normale brein belangrijk zijn voor het bewustzijn. Een fMRI scan werd gebruikt om de verbindingen en knooppunten in het brein te analyseren.

Tegenovergestelde hubs

Uit de scan bleek dat de hersenen van comapatiënten en gezonde proefpersonen op een aantal punten gelijkenissen vertoonden. Het enige verschil tussen de groepen was dat de hubs op tegenovergestelde locaties werden gevonden. Op plekken waar bij gezonde proefpersonen de hoogste dichtheid aan hubs werd gevonden, hadden de comapatiënten de laagste dichtheid en vice versa.

De onderzoekers speculeren dat er specifieke locaties in het brein zijn waar de hubs zich moeten bevinden om bewustzijn te veroorzaken. Als de hubs zich op een andere locatie bevinden is er geen bewustzijn mogelijk. Omdat de onderzoekers ook veel overeenkomsten hebben gevonden tussen de breinen van gezonde proefpersonen en comapatiënten, zijn er een aantal alternatieve theorieën over het bewustzijn die verworpen kunnen worden. Zo hebben zowel comapatiënten als gezonde proefpersonen wel dezelfde soort netwerken. Het is alleen belangrijk om je brein op de snelweg te houden in plaats van de verlaten landweggetjes in te slaan.

 

Het onderzoek werd op 26 november gepubliceerd in PNAS.

Auteur: Lorraine Fliek
3 Reacties
  1. Albert Jarsin heeft het er al in zijn boek “Het bewustzijnsmechanisme ontdekt” over dat het bewustzijn niet in de hersenen “zit”. Zijn definitie luidt: “Bewustzijn = corticale waarneming”. Het raadsel is volgens Jarsin al opgelost. En wie weet zou hij wel eens gelijk kunnen hebben.

  2. Pieter de Graaf op February 5th, 2013, 02:28  
  3. Volgens Maharishi Mahes Yogi is bewuzijn gelokaliseerd in de niet materiële activiteit van de materiële hersenen.

  4. lody op August 19th, 2014, 22:06  
  5. Verklaart het verschil in hubs tussen gezonde mensen en coma partienten niet gewoon waarom bewustzijn wel of niet van een brein gebruik kan maken? Heeft m.i. nog niets te maken met een eventuele lokatie van bewustzijn.

  6. Tim van Ringen op February 4th, 2016, 17:33  
Laat een reactie achter

Please wait... loading