May 29th, 2014

Placebo: wie houdt je voor de gek?

De relatie tussen arts en patiënt is medeverantwoordelijk voor het placebo-effect: een betere relatie zorgt vaak voor een beter behandelingseffect. Er is al veel duidelijk over wat er dan gebeurt in de hersenen van de patiënt. Maar wat betekent de behandeling voor de arts?  Of, beter gezegd, wat betekent het voor zijn hersenen?

De VLPFC en de rACC

Het placebo-effect bij de patiënt zorgt er voor dat de rechter ventrolaterale prefrontale cortex (VLPFC) en de rostral anterior cingulate cortex (rACC) worden geactiveerd, gebieden die zorgen voor de verwachting dat pijn verminderd gaat worden en geloven dat de placebo werkt. Onderzoekers uit Boston waren juist geïnteresseerd hoeveel deze activaties leken op wat er zich afspeelde in de hersenen van de arts.

Artsen voor de gek houden

18 Artsen werden voor de gek gehouden door pijn bij patiënten te laten verminderen, terwijl de patiënten eigenlijk nergens last van hadden. fMRI liet zien dat de rechter VLPFC en rACC, dezelfde gebieden als bij het placebo-effect, meer geactiveerd waren. De VLPFC zorgde waarschijnlijk voor de verwachting bij de arts dat de behandeling werkt, terwijl de rACC zorgde voor de motivatie om de behandeling uit te voeren. Blijkbaar verschillen patiënt en arts dus niet zo heel veel!

Een goede dokter leeft mee met zijn patiënt. Volgens dit onderzoek is dat neurologisch gezien letterlijk zo! Bij het placebo-effect worden dus dezelfde hersengebieden geactiveerd als wanneer een arts een behandeling uitvoert. Gelukkig voelen de artsen niet ook nog eens de pijn zelf. Alhoewel, bij tandartsen zou dat niet zo erg zijn, toch?

Dit onderzoek verscheen onlangs in Molecular Psychiatry.

Auteur: Collin van Vehmendahl
Laat een reactie achter

Please wait... loading