October 25th, 2016

Mixdrankjes en het brein

De effecten van alcohol en van cafeïne op het brein zijn regelmatig onderzocht. Maar hoe zit dat met populaire mixdrankjes waar energydrink en alcoholische drank worden gemengd? De effecten op het brein zijn vergelijkbaar met de effecten van cocaïne, blijkt uit onderzoek.

Cafeïne is een stofje dat onder andere in koffie zit, en kent verschillende voordelen. Zo heeft het een oppeppende werking en kon je al eerder bij ons lezen dat het een positief effect heeft op ons geheugen. Toch is het belangrijk om het met mate te gebruiken, want de dosering in bijvoorbeeld energiedrankjes is zó hoog dat het structurele veranderingen in het brein van jongeren teweeg kan brengen.

Iets wat tot dusver onderbelicht is gebleven, is het effect van cafeïne in combinatie met alcohol. Zeker nu populaire mixdrankjes met alcohol en grote hoeveelheden cafeïne over de toonbank vliegen, is het tijd om te kijken of deze mix simpelweg de effecten van cafeïne en alcohol combineert, of dat er meer aan de hand is.

Feestende muizen

In een Amerikaans onderzoek werd allereerst aangetoond dat wanneer muizen cafeïnedrankjes dronken, hun behoefte om alcohol te drinken niet toenam. Maar wanneer ze regelmatig een mix van alcohol en cafeïne tot zich namen, bleken er fysieke en neurochemische veranderingen plaats te vinden die vergelijkbaar zijn met cocaïnegebruik.

De dieren die met regelmaat het mixdrankje dronken bleken ook steeds actiever te worden in hun gedrag, iets dat muizen die aan cocaïne blootgesteld zijn ook doen. Daarnaast ontdekten de onderzoekers een toename van het eiwit ΔFosB in het bloed, wat verklapt dat er langetermijnveranderingen plaatsvinden in de chemie van de hersenen. Dit blijkt ook het geval te zijn bij mensen die langdurig cocaïne of morfine hebben gebruikt.

Effecten

Door deze veranderingen blijken de hersenen een stuk minder gevoelig voor de effecten van cocaïne. Dat klinkt misschien positief, maar betekent in de praktijk dat er méér cocaïne moet worden gebruikt om hetzelfde positieve effect te bereiken.

Om dit idee te testen, werd gekeken naar hoeveel gezoet water de muisjes dronken. Omdat deze zoetigheid ook een belonend effect heeft op de beestjes, kan hiermee worden getest of de dieren die vaak mixdrankjes hebben gedronken meer van de vloeistof drinken om zich prettig te voelen. Vergeleken met muisjes die geen mixdrank hebben gehad, bleken de blootgestelde beestjes inderdaad een stuk meer gezoet water te drinken, wat aangeeft dat ze inderdaad ongevoeliger zijn geworden voor de beloning.

De resultaten van deze studie geven een belangrijke inkijk in wat de effecten zijn van een combinatie van cafeïne en alcohol. Het brein kan door regelmatig gebruik dusdanig veranderen dat het gevoeliger wordt voor overmatig gebruik van zaken die een prettig gevoel geven. Niet zo onschuldig als het op het eerste gezicht lijkt dus!

 

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift met de toepasselijke naam Alcohol.

Auteur: Job van den Hurk
Laat een reactie achter

Please wait... loading