April 28th, 2014

Met oxytocine mag je liegen voor een ander

Het wordt niet voor niets het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Oxytocine heeft een positieve invloed op hechting, vertrouwen, liefde… Een hele lijst met positieve sociale interacties is gerelateerd aan dit hormoon. En die lijst blijft maar groeien. Nieuw onderzoek toont aan dat oxytocine ervoor zorgt dat je sterker handelt in het groepsbelang. Super sociaal, zou je denken… Maar het gaat hier om keiharde leugens!

 

Duiveltje op je schouder

Proefpersonen kregen voor dit onderzoek ofwel oxytocine ofwel een placebo toegediend. Hen werd verteld dat ze in een groepje van 3 personen zaten. Vervolgens moest de proefpersoon 10 keer de uitslag van een simpele tos voorspellen; kop of munt. Bij een goede voorspelling kwam er geld in de pot. In de ene conditie werd dit geld vervolgens verdeeld over de groepsleden (groepsconditie), in de andere conditie zou de proefpersoon slechts zijn eigen winst krijgen (individuele conditie). De voorspelling hoefde niet kenbaar gemaakt te worden. Het enige wat de proefpersoon moest doen, was ná de tos aangeven of zijn voorspelling klopte of niet. Op deze manier werd het de proefpersoon makkelijk gemaakt om te liegen en dus meer geld te verdienen.

Oxytocine voedt de leugenaar…

In de groepsconditie beweerden proefpersonen onder invloed van oxytocine in bijna 80% van de gevallen de goede voorspelling gedaan te hebben. De placebo-controlegroep gaf aan in ‘slechts’ 67% van de trials correct te zijn, een aardig verschil dus. Ook zorgde oxytocine ervoor dat er sneller een beslissing werd genomen. Deze verschillen waren er niet in de individuele conditie; daar logen de 2 groepen evenveel en even snel.

… maar alleen als anderen er óók baat bij hebben

Je liegt dus eerder als het in het voordeel van een groep is dan wanneer je er alleen zelf profijt van hebt. Het lijkt wel alsof we het breken van morele codes voor onszelf rechtvaardigen als het een ander, in dit geval de rest van de groep, helpt. Na het innemen van oxytocine tenminste. Oxytocine speelt dus een complexere rol in sociale interacties en gedrag dan we dachten.

Dit onderzoek wordt binnenkort gepubliceerd in PNAS (online voorpublicatie).

Auteur: Mireille van Berkel
Laat een reactie achter

Please wait... loading