April 25th, 2014

Marihuana en het brein

Nederland staat bekend om windmolens, tulpen, kaas, en… juist. In Amerika is wiet, ofwel marihuana, moeilijker te krijgen. Maar desondanks is het de meest gebruikte niet-legale drug. Je kunt je dan misschien ook wel voorstellen wat een ophef het gaf toen Amerikaanse onderzoekers een paar weken geleden rapporteerden dat ‘recreational use’ van marihuana in jonge volwassenen goed te zien is in het brein…

 

Grijze cellen

De onderzoekers vergeleken de hersenen van 20 jonge volwassenen die bijna nooit marihuana gebruikten, met de hersenen van 20 jonge volwassenen die minstens één keer per week marihuana gebruikten maar er niet verslaafd aan waren. Ze keken met structurele MRI naar de ‘dichtheid’ van grijze cellen in bepaalde hersengebieden, het volume van de grijze stof en de vorm van het brein.

Verschillen gevonden…

Zonder in teveel details te treden kunnen we zeggen dat de onderzoekers inderdaad verschillen vonden tussen de grijze stof in bepaalde hersengebieden, zoals de amygdala en de nucleus accumbens in de linkerhersenhelft. Deze subcorticale gebieden zijn betrokken bij ‘beloning’, en de gevonden effecten bleken ook nog eens afhankelijk van hoeveel marihuana de jonge mensen dan wel niet gebruikten.

…maar wat betekent het?

Er is wat ophef in wetenschapsland, want sommige media zijn hiermee aan de haal gegaan. Hier en daar werd geconcludeerd dat marihuana dus de hersenen beïnvloedt. Maar correlatie is nog geen causatie: het zou nog kunnen dat de hersenverschillen verantwoordelijk zijn voor het marihuanagebruik, in plaats van andersom. Sommige vrezen wellicht dat marihuana de hersenen kapot maakt. Maar op basis van dit onderzoek kan niet worden geconcludeerd of die hersenverschillen goed of slecht voor je zijn, of geen van beide. Enzovoort.

Wij van brainmatters.nl gaan natuurlijk niet beweren dat marihuana goed voor je is. Of slecht. Maar het is wel belangrijk om te bedenken wat er uit een individueel onderzoek geconcludeerd kan worden en wat voorbarig is. Zoals de onderzoekers zelf al zeiden: deze resultaten moeten leiden tot nieuwe hypotheses voor verder onderzoek.

Dit onderzoek is zojuist gepubliceerd in Journal of Neuroscience

Auteur: Tom de Graaf
Laat een reactie achter

Please wait... loading