December 10th, 2019

Kleinere hypothalamus bij pilgebruikers

Hersenonderzoekers hebben ontdekt dat vrouwen die de pil slikken een kleinere hypothalamus hadden dan vrouwen die het anticonceptiemiddel niet gebruiken. 

De hypothalamus is een klein deel van het brein wat onder de thalamus te vinden is. Het centrum produceert verschillende hormonen, en reguleert hiermee lichaamsfuncties zoals temperatuur, honger, seksualiteit en hartslag. Tot op heden was onbekend wat het effect op dit gebied is wanneer men hormonen slikt, zoals het geval is met de contraceptiepil. Een team van Amerikaanse onderzoekers besloot met geavanceerde analysetechnieken de grootte van de hypothalamus eens te bekijken.

Pil vs geen pil

Vijftig gezonde vrouwen werden uitgenodigd om deel te nomen aan dit onderzoek, waarvan 21 de pil slikten. Alle vrijwilligers ondergingen een MRI-scan van hun brein. Vervolgens werd met een speciaal stukje software de grootte van de hypothalamus gemeten.

De wetenschappers rapporteerden een significant verschil in de grootte van dit gebiedje in het brein. De hypothalamus van vrouwen die de pil gebruikten bleek een stuk kleiner te zijn. De onderzoekers geven aan dat dit een belangrijk eerst inzicht geeft in de effecten van hormoonpilletjes op hersenstructuren.

Boosheid

De wetenschappers bekeken verder of er ook effecten van de pil waren op emotie en gemoedstoestand. Er waren niet voldoende gegevens om deze vragen echt te beantwoorden, maar op basis van wat voorzichtige analyses leek er een verband te zijn tussen een kleinere hypothalamus en sterkere gevoelens van woede. Verder leek er ook een hogere kans te zijn op depressieve gevoelens.

De onderzoekers benadrukken dat meer onderzoek nodig is naar de precieze effecten van de pil op ons gedrag.

 

Dit onderzoek werd gepresenteerd op de conferentie RSNA in Chicago.

Auteur: Job van den Hurk
Eén Reactie
  1. Eigenlijk best wel eng om te lezen wat het met je hersenen doet. Zelf werd ik inderdaad depressief van de pil en had ik een kort lontje. Gelukkig werd het weer beter toen ik stopte.

  2. Jolande op December 10th, 2019, 18:07  
Laat een reactie achter

Please wait... loading