September 18th, 2017

Infectie tijdens zwangerschap en autisme

Wetenschappers hebben ontdekt dat muizenpups autistisch gedrag ontwikkelen als hun moeders tijdens de zwangerschap een bepaalde bacteriële infectie hadden. Daarnaast bleek dit effect omkeerbaar door bepaalde neuronen in de somatosensorische schors te activeren.

Al eerder rapporteerden we op deze site studies die bepaalde hersenprocessen relateerden aan wat er in de darmen gebeurt. In een tweetal studies, uitgevoerd door wetenschappers van de Universiteit van Massachusetts, werd gekeken of bepaalde infecties in de darmen van een muizenmoeder-in-spe kunnen leiden tot verstoringen in de hersenontwikkeling van het kindje.

T-helpercellen

De onderzoekers zagen dat de aanwezigheid van bepaalde schadelijke bacteriën ervoor zorgde dat zogeheten T-helpercellen werden geactiveerd in zwangere muizen. Dit type witte bloedcellen pakt ziektemakers in het lichaam aan, maar scheidde in de diertjes ook een signaalstofje genaamd interleukine-17a (IL-17a) af – een stofje dat in eerdere studies als mogelijke veroorzaker van ontwikkelingsproblemen is aangemerkt. Dit wijst erop dat moeders die het type darmbacteriën met zich meedragen dat tot afgifte van IL-17a leidt, vatbaar zijn voor dit type ontsteking.

Brein

In een vervolgstudie wisten de onderzoekers uit te wijzen welk hersengebied verantwoordelijk was voor het autische gedrag van de muisjes: de dysgranulaire zone van de primaire somatosensorische cortex. Door bepaalde hersencellen binnen dit gebied in muizen te activeren, wisten de wetenschappers het beperkte sociale gedrag van de diertjes om te draaien.

Het komt niet vaak voor dat er zo’n duidelijke link wordt laten zien tussen de activiteit van bepaalde hersengebieden en specifieke stoornissen. Toch blijkt uit meer en meer onderzoek dat veel stoornissen toch herleidbaar zijn tot gebieden die overactief of juist niet actief genoeg zijn.

Darmbacterie tijdens zwangerschap

Als de relatie tussen afwijkingen in de hersenontwikkeling en virale infecties bevestigd wordt in mensen, zouden toekomstige behandelingen toegespitst kunnen worden op de darmflora. Zo zouden vrouwen met bepaalde zwangerschapsinfecties behandeld kunnen worden door bacteriële populaties in de darmen aan te passen, of is er wellicht een vaccin te ontwikkelen die vrouwen beschermt tegen bepaalde infecties. Meer specialistisch onderzoek is hiervoor nodig, en uit deze studie valt niet te concluderen dat autisme veroorzaakt of juist voorkomen kan worden door bepaalde eetpatronen.

 

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Nature.

Auteur: Job van den Hurk
Laat een reactie achter

Please wait... loading