July 1st, 2016

Het brein in angstige situaties

Stel, je zit rustig te werken, en ineens kruipt er een dikke spin over je tafel. Per direct begin je met je ledematen alle kanten op te zwaaien. Bij dit soort situaties blijkt een speciale hersenbaan van pas te komen. Deze hersenbaan loopt niet via de visuele hersenschors maar gaat direct naar het angstcentrum, de amygdala.

Als we rustig naar een landschap turen wordt alle visuele informatie uitgebreid verwerkt door de visuele cortex. Maar wat nou als er gevaar dreigt? Angstige situaties vereisen snelle handelingen waarbij een perfect plaatje van de omgeving even wat lager op de prioriteitenlijst komt. Een perfect beeld kost immers tijd, iets dat we niet hebben in gevaarlijke situaties. Hoe lost het brein dit op?

Gezichten bekijken

Een antwoord op die vraag kwam voort uit onderzoek met een groep epilepsie-patiënten die electrodes in hun brein geïmplementeerd hadden om medische redenen. Het onderzoeksteam gebruikte dit feit in hun voordeel door zeer gedetailleerde kennis over angst in het brein in te winnen.

De patiënten kregen de taak om het geslacht van gefotografeerde gezichten met verschillende emoties te raden. Deze gezichten werden kort gepresenteerd in drie vormen. Soms werden de gezichten vervaagd vertoont, soms werden de gezichten gefilterd zodat alleen de contouren van de gezichten zichtbaar waren, en soms werden de gezichten normaal afgebeeld. Wat was het punt hiervan? In tegenstelling tot de contouren en normale gezichten komen vage gezichten het meest overeenkomen met visuele verwerking in angstige situaties. Immers, in angstige situaties zijn details niet belangrijk; de omgeving wordt slechts basaal en grof verwerkt.

De onderzoekers bekeken voornamelijk hoe het angstgebied, de amygdala, hier een rol in speelt.

Amygdala reactie

Bij het zien van normaal afgebeelde gezichten en de contouren van gezichten is een reactie te zien in de amygdala na ongeveer 120 milliseconden. Dit is de typische respons van de amygdala waar onderzoekers al lang bekend mee zijn. Echter, in tegenstelling tot normale gezichten en contouren reageerde de amygdala extreem snel (na 70 milliseconde) bij vervaagde gezichten. Dat is zó snel dat informatie wel via een alternatieve snelle hersenbaan moet lopen! Interessant genoeg werd dit effect alleen gevonden bij gezichten die de emotie angst vertoonden.

Al met al…

Het lijkt erop dat er inderdaad een aparte hersenbaan bestaat die direct naar de amygdala loopt. Deze hersenbaan is relevant voor angstige situaties, waarbij een snelle en grove verwerking van de omgeving volstaat. Dit stelt ons in staat om immens snel te reageren op gevaarlijke situaties!

 

Dit onderzoek werd recentelijk gepubliceerd in Nature neuroscience.

Auteur: Sander van Bree
Laat een reactie achter

Please wait... loading