November 24th, 2020

Een wereldkaart van ons brein

Hoe onderzoeken we een orgaan zo complex als het brein? Een veelvoorkomende aanpak is het verdelen van het brein in kleinere stukken, in een soort wereldkaart, om dan de rol van elk stuk te onderzoeken. Echter, omdat de meeste kaarten alleen de hersenschors bevatten, is over de gebieden die onder de hersenschors nog veel minder bekend. Een recente studie maakt een nieuwe wereldkaart.

Verstopt onder de hersenschors liggen zeer relevante stukken van het brein: de subcorticale gebieden. Zo waarborgt de hersenstam de vitale functies (ademhaling, hartslag), is de amygdala het epicentrum van emoties en is de hippocampus cruciaal voor het opslaan van nieuwe herinneringen. Veel over subcorticale hersenwerking is nog onbekend. Een recente studie lijkt daar verandering in te gaan brengen.

Verbinding tussen hersengebieden
De onderzoekers maakten gebruik van vrij toegankelijke functionele MRI (fMRI) data van meer dan 1000 proefpersonen (het Human Connectome Project), waar hersenactiviteit werd gemeten terwijl proefpersonen rustig in de scanner lagen. In deze rust-toestand flucteert de activiteit in hersengebieden die sterk met elkaar verbonden zijn op gelijke wijze. Stukken brein die bij hetzelfde gebied horen zullen dus gelijke verandering in hersenactiviteit over tijd vertonen. Zo konden de grenzen tussen de verschillende hersengebieden betrouwbaar, en met veel betere resolutie dan voorheen, worden vastgesteld.

Nieuwe hersengebieden
De wetenschappers vonden veel gebieden waarvan het bestaan al bekend was, zoals de amygdala en hippocampus. Echter, door de hoge kwaliteit van de data konden de al bekende gebieden in kleinere stukken verdeeld worden. Op deze manier ontdekten de onderzoekers 27 nieuwe subcorticale gebieden.

Nicotine verslaving
Deze verfijnde wereldkaart kan gebruikt worden om de functie van subcorticale gebieden te bestuderen. Bijvoorbeeld, in proefpersonen die rookten waren subcorticale gebieden die voor een fijn gevoel zorgen minder sterk met elkaar verbonden. Het is bekend dat eenmalig gebruik van nicotine juist het tegenovergestelde effect heeft. De minder sterke verbinding is dus waarschijnlijk het resultaat van langdurige blootstelling aan nicotine en is interessant voor nieuw onderzoek naar (stoppen met) roken.

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Nature Neuroscience

Auteur: Michelle Moerel
Laat een reactie achter

Please wait... loading