May 2nd, 2018

Een thermoregelaar tegen slapeloosheid

Slapeloosheid wordt vaak behandeld door het voorschrijven van slaapmedicatie en in mindere mate door gedragstherapie. Slaapmedicatie leidt vaak tot bijwerkingen en gedragstherapie is niet altijd beschikbaar voor iedereen vanwege de kosten. Zijn er geen andere behandelingen voorhanden?

Eerder onderzoek toonde aan dat verhoogde activiteit in de frontale cortex een rol speelt bij het moeite hebben om in slaap te vallen. Door het aanbrengen van een koude stimulus aan de hoofdhuid verlaagt de temperatuur van het brein in de onderliggende hersenschors.

Verkoeling

In deze studie werden patiënten met slapeloosheid willekeurig toegewezen tot een behandeling met een “frontale cerebrale warmte”-behandeling of een schijn-behandeling. Bij de eerstgenoemde behandeling werd een zak met gekoelde vloeistof – 14 tot 16 graden – over het voorhoofd gecirculeerd. De kwaliteit van de slaap werd ondertussen gemeten door middel van polysomnografie, een soort EEG die slaapritme registreert. Ook werden eventuele bijwerkingen gerapporteerd. Patiënten ondergingen eerst een voormeting, sliepen vervolgens 5 nachten thuis om daarna 2 nachten met de behandeling in het slaapcentrum te overnachten.

Sneller in slaap

Patiënten met de verkoelende behandeling bleken – vergeleken met de voormeting – sneller goed in slaap te vallen, sneller in slaapstadia 1 en 2 terecht te komen, en ook meer slaap te hebben in het eerste uur van de nacht. Wel bleek het effect maar klein in vergelijking met de controlegroep, dus deze bevindingen moeten met enige terughoudendheid worden geïnterpreteerd.

Deze studie laat zien dat een korte tweedaagse behandeling met een thermoregulator de slaap van patiënten met slapeloosheid verbetert door verhoogde activiteit in de frontale cortex te laten afnemen. In vergelijking met slaapmiddelen blijkt het verkoelingsapparaat even effectief en met minder bijwerkingen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of deze methode ook werkt op langere termijn.

 

Deze studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift SLEEP.

Auteur: Stefan Jongen
2 Reacties
  1. Stefan is lekker bezig he!

  2. Vincent M.A. Janssen op May 2nd, 2018, 20:06  
  3. een patient kan dat toch zelf het beste beamen of dat werkt

  4. Michael op May 6th, 2018, 23:09  
Laat een reactie achter

Please wait... loading