November 27th, 2015

Ben jij je emoties de baas?

Kun jij jezelf troosten, wanneer de tranen achter je ogen prikkelen? Kun je jezelf kalmeren wanneer je op ontploffen staat? Je emoties onder controle houden is niet altijd gemakkelijk, maar vaak wel nodig om je doel te bereiken. Nu blijkt dat wanneer je jezelf traint om niet afgeleid te worden tijdens het maken van een opdracht, je ook beter wordt in het reguleren van emoties.

In ons brein wordt de amygdala actief wanneer wij emoties ervaren. Wanneer we ons zouden laten meeslepen door onze emoties zouden de neuronen in de amygdala blijven vuren. Wanneer we onszelf willen kalmeren komt de prefrontale cortex in het spel. Dit hersengebied kan het vuren van de amygdala laten stoppen en zorgt zo voor de controle over je emoties. Dit hersengebied is niet alleen van belang voor controle over je emoties, maar ook voor de controle op andere gebieden. Denk maar aan plannen, doelgericht werken, organiseren en afleidbare prikkels onderdrukken. Deze functies worden ook wel executieve functies genoemd. Nu vroeg een groep hersenwetenschappers zich af of het trainen van deze executieve functies (die niet direct in verband staan met emoties) ervoor kunnen zorgen dat we onze emoties ook beter kunnen controleren.

Laat je niet afleiden….

Vrijwilligers trainden hun executieve functies door een taak te maken waarbij zij moesten aangeven in welke richting een pijl wees. Deze pijl stond in het midden van veel andere pijlen die óf allemaal dezelfde richting op wezen (congruente trials), óf een andere richting aanwezen (incongruente trials). Juist bij de incongruente trials wordt er beroep gedaan op de executieve functies. De deelnemers werden verdeeld in twee groepen, de zogenoemde hoge en lage frequentiegroepen. In de hoge frequentiegroep waren 80% van de trials incongruent en in de lage frequentie groep maar 20%.

Verder werd er een emotionele taak afgenomen, waarbij de vrijwilligers moesten aangeven of een vierkant groen of blauw was. Dit vierkant verscheen na neutrale foto’s, of na negatieve foto’s die een emotionele reactie ontlokten. Hoe meer afgeleid de vrijwilligers waren door de foto’s, hoe slechter ze het dus zouden doen op de taak. Deze taak werd gemaakt in een MRI-scanner waarmee de hersenactivatie van de amydala en de prefrontale cortex nauwlettend in de gaten werd gehouden.

Met sterke executieve functies ben je je emoties de baas

Wat bleek? In de hoge frequentie trainingsgroep was de amygdala minder actief tijdens de emotionele taak. Daarnaast presteerde deze groep beter op de emotionele taak, en werden dus minder afgeleid door de emotionele foto’s. Tenslotte bleek dat de amydala en de prefrontale cortex sterker met elkaar in verbinding stonden, wat kan betekenen dat de prefrontale cortex de amygdala als het ware beter onder controle wist te houden.

Het trainen van controlefuncties die qua inhoud niets met emoties te maken hebben kunnen je dus helpen je emoties te reguleren! Zouden we mensen met depressies of agressieproblemen dus executieve controle taken als huiswerk mee moeten geven? Wie weet wat toekomstig onderzoek nog ontdekt!

 

Dit artikel zal binnenkort verschijnen in NeuroImage.

Auteur: Iris van Sambeek
Eén Reactie
  1. Een zeer interessante visie.Vooral de overgang van een boeiende loopbaan naar het pensioen.Er komt zoveel ruimte vrij als de denkpatronen plotseling wegvallen en er automatisch een raming gemaakt wordt van onze levensgeschiedenis met zijn mooie ervaringen maar ook met emoties van afwijzing,niet goed meer bevonden worden.Daar begint dan de intense werking van de amygdala die gebeurtenissen van nu telkens weer koppelen aan eerdere situaties uit het verleden.Overdag en zelfs tijdens de nachtrust is dit heel klein stukje van het brein actief met flarden die verwarring kunnen veroorzaken.Momenteel lees ik het boek:Ons creatieve brein geschreven door Dick Swaab om beter mijn eigen denken te begrijpen.

  2. schack Linda op July 28th, 2017, 14:20  
Laat een reactie achter

Please wait... loading