December 18th, 2018

Baarmoeder heeft effect op geheugen

De baarmoeder, een orgaan dat vaak als nutteloos wordt gezien als er geen baby in zit, zou toch wel eens een rol kunnen spelen bij het geheugen. Dit concluderen wetenschappers deze week na een studie bij ratjes zonder baarmoeder.

Onderzoekers van de universiteit van Arizona verwijderden te voorplantingsorganen van vrouwelijke ratjes: de baarmoeder, de eierstokken, beiden, of geen van beiden. Zes weken na deze ingreep kregen de diertjes een geheugentest voorgeschoteld. Ze moesten in een zwembadje al zwemmend op zoek naar platformen om op te staan. In eerste instanties waren de platformen zichtbaar, maar later verdwenen ze net onder het wateroppervlak. De beesten moesten dus nu op hun geheugen vertrouwen.

Vergeleken met de andere ratten, bleken de dieren zonder baarmoeder aardig te worstelen wanneer de zwembadtest moeilijker werd. De wetenschappers zagen ook dat verschillende hormoonspiegels waren veranderd bij deze beestjes. Daar waar eerder werd aangenomen dat vooral de eierstokken hormonen produceren, lijkt deze studie te suggereren dat signalen vanuit de baarmoeder het brein kunnen beïnvloeden.

Vandaag de dag wordt bij ongeveer één op de drie vrouwen de baarmoeder verwijderd voordat ze zestig worden. De resultaten van deze studie geven aan dat het belangrijk is om te onderzoeken of dit ook bij mensen gevolgen heeft voor hersenfuncties.

 

Deze studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Endocrinology.

Auteur: Job van den Hurk
3 Reacties
  1. Ah dat verklaart misschien het vergeetachtige dat veel vrouwen in de overgang ervaren.

  2. Jolande op December 19th, 2018, 22:57  
  3. ‘Vandaag de dag wordt bij ongeveer één op de drie vrouwen de baarmoeder verwijderd voordat ze zestig worden’.
    Éen op de drie? Wow, dat is best even schrikken! Je zou toch denken dat niets, maar dan ook niets in het lichaam er zomaar in zit. Alles heeft een functie, ook al kan de wetenschap OP DIT MOMENT nog niet aantonen wat die functie dan is.

  4. KTNK op December 22nd, 2018, 15:33  
  5. wat is cux2 gen afwijking?

  6. fabiola op January 30th, 2019, 17:11  
Laat een reactie achter

Please wait... loading