January 17th, 2017

Amygdala: een kern voor jachtgedrag?

Bepaalde neurale circuits in de amygdala van muizen zijn verantwoordelijk voor roofgedrag van de knaagdieren, blijkt uit een nieuwe studie. Wanneer onderzoekers met een speciale techniek deze circuits in- en uitschakelen, veranderen de brave snuffeldiertjes in gewetenloze roofdieren.

De amygdala is een bekend en belangrijk centrum in het brein van mensen en dieren. Het is voornamelijk betrokken bij primitieve emoties zoals angst, maar een eerdere studie toonde aan dat de amygdala van ratjes ook actief werd wanneer de beestjes op voedseljacht gingen. Betekenen deze resultaten dat dit hersengebied het jachtgedrag reguleert? Of is het juist een resultaat van jachtgedrag, omdat de knaagdieren wellicht in opperste staat van concentratie en spanning verkeren?

Om die vraag te beantwoorden, besloot een groep wetenschappers om de betreffende neurale circuits in de amygdala van muizen van buitenaf aan- en uit te zetten om zo te kijken wat er gebeurde.

Optogenetica

Met behulp van een techniek genaamd optogenetica is het mogelijk om neuronen van buitenaf te besturen. Door middel van een speciaal gemaakt virusje kan de genetische code van de hersencellen dusdanig worden aangepast, dat de cellen actief worden als er blauw licht op schijnt.

Jachtmodus ingeschakeld

Wanneer de amygdala werd ‘aangezet’, veranderde het gedrag van de muizen onmiddelijk. De dieren vielen alles aan wat ze zagen, van dopjes van frisdrankflessen tot levende insecten. Zelfs wanneer er geen voedsel te zien was, vertoonden de beesten eetgedrag: geknabbel met hun kaakjes, hun pootjes opgetild alsof ze voedsel vasthielden. Zodra het lampje weer werd uitgeschakeld, stopte het jachtgedrag ook onmiddelijk en wandelden de muizen weer vredig door hun omgeving.

Deze studie voegt een nieuwe functie toe aan de amygdala. Het gebied staat meest bekend om haar betrokkenheid bij angst en bij vluchtgedrag, maar deze bevindingen breiden dit lijstje functies uit.

 

Deze studie werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Cell.

Auteur: Job van den Hurk
Laat een reactie achter

Please wait... loading