February 4th, 2019

Alzheimer: wellicht mogelijk om geheugen te herstellen

Een team onderzoekers toont in een nieuwe studie aan dat het geheugenverlies waar mensen met Alzheimer aan leiden omkeerbaar kan zijn.

Eén van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer is geheugenverlies wanneer de ziekte in een vergevorderd stadium is. Daar waar veel onderzoekers hun pijlen richten op het vroegtijdig kunnen detecteren en genezen van de ziekte, vroeg een groep Amerikaanse wetenschappers zich af of de geheugenschade omkeerbaar is.

Epigenetica

Ons DNA blijft ons hele leven hetzelfde, maar we wijze waarop onze genen zich uiten hangt veelal af van factoren van buitenaf. Deze factoren worden ook wel epigenetische factoren genoemd. De wetenschappers hebben door naar breinen van overleden Alzheimerpatiënten en diertjes met Alzheimer te kijken een epigenetische factor ontdekt die voor het geheugenverlies zorgt.

Deze factor, repressieve histone modificatie genaamd, zorgt voor een afname van glutamaatreceptoren in het brein, wat op haar beurt leidt tot afname van synaptische activiteit en gebeugenproblemen.

Omkeren

Nu de onderzoekers de rol van deze epigenetische factor hadden ontdekt, wilden ze proberen of ze de hersenschade konden repareren. Ze gaven de Alzheimer-diertjes een medicatie die het enzym wat voor de repressieve modificatie zorgt afremt, om te zien of dit hielp. En inderdaad, de diertjes werden beter in het herkennen van zaken, onthielden locaties beter en hadden een beter werkgeheugen. In de breintjes bleken de glutamaatreceptoren weer in aantallen toe te nemen, en bleek ook de frontaalkwab actiever te worden.

 

Ookal bleven de effecten slechts een week zichtbaar, het onderzoeksteam hoopt dat ze een medicatie kunnen ontwikkelen wat langer werkt. Vervolgens zou men graag een menselijke trial starten, om te zien of de ernstigste effecten van Alzheimer geremd of teruggedraaid kunnen worden.

 

Dit onderzoek werd onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Brain.

 

Auteur: Job van den Hurk
Eén Reactie
  1. wat doet het brein?
    wat doet het centraal zenuwstelsel?

  2. Yasmine hooimans op October 5th, 2020, 12:33  
Laat een reactie achter

Please wait... loading