August 3rd, 2017

Stamcelbehandeling hypothalamus tegen veroudering

Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat stamcellen in de hypothalamus bepalen hoe snel veroudering van het lichaam optreedt, en dat deze effecten omkeerbaar blijken te zijn. Dit is een grote doorbraak voor de medische wetenschappen.

De meeste mensen willen graag oud worden, maar weinig willen er oud zijn. Ondanks het feit dat om de zoveel jaar elke cel in ons lichaam wordt vervangen, gaat ons lijf er toch op achteruit. Welk snood proces zit daarachter? Er moet een mechanisme in ons lijf zitten wat dat reguleert. Een team onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine in New York ging op onderzoek uit en nam een kleine kern in het brein op de korrel: de hypothalamus.

Stamcellen

In eerste instantie ontdekte men dat een klein groepje stamcellen in de hypothalamus gerelateerd leek te zijn aan veroudering. De wetenschappers zagen dat het aantal stamcellen begon af te nemen rond de tijd dat de muizen tien maanden oud waren. Dit is de periode waarop de muizen jongvolwassen zijn, en vlak voordat de eerste symptomen van ouderdom optreden. Rond de tijd dat de diertjes twee jaar oud waren, wat een bejaarde leeftijd is voor muizen, waren vrijwel alle stamcellen verdwenen uit de hypothalamus.

Correlatie of causatie?

Deze bevindingen zijn interessant, maar dit wil nog niet direct zeggen dat de afname van stamcellen de veroudering veroorzaakt. Om deze hypothese te testen, verstoorden de onderzoekers de stamcellen van enkele muizen op middelbare leeftijd. En jawel, de diertjes verouderden vele malen sneller dan hun leeftijdsgenoten met intacte stamcellen, en stierven ook veel vroeger.

Zou het toevoegen van stamcellen aan de hypothalamus dan ook ouderom kunnen terugdraaien? Op zoek naar een antwoord op die vraag injecteerden de onderzoekers verse stamcellen in dit hersengebiedje bij muizen van middelbare leeftijd waarvan de cellen waren uitgeschakeld. Ook kreeg een groepje bejaarde muizen diezelfde behandeling. Bij beide groepen leidde de behandeling tot een vertraging of zelfs ommekeer van bepaalde ouderdomskenmerken, zoals te zien was aan de spierkwaliteit, coördinatie, sociaal gedrag en cognitieve vermogens van de beestjes.

Mechanisme

De wetenschappers ontdekten dat deze stamcellen moleculen afscheiden die bekend staan als microRNA’s (miRNA’s). Waar normaal gezien RNA betrokken is bij het produceren van eiwitten in cellen, reguleren deze miRNA’s de manier waarop bepaalde genen tot uitdrukking komen. Deze moleculen worden door de stamcellen in speciale pakketjes, zogeheten exosomen, aan het hersenvocht afgegeven zodat ze op andere plekken hun werk kunnen doen. Dit onderzoek doet vermoeden dat deze miRNA’s de cellen van het lichaam in vorm houden.

De volgende keer dat je naar de schoonheidsspecialist gaat, vraag dan dus naar de stamcelbehandeling van de hypothalamus!

 

Dit artikel werd onlangs gepubliceerd in Nature.

Auteur: Job van den Hurk
Tagged:
Laat een reactie achter

Please wait... loading